Pieczona ciecierzyca

5 (153 ocen)

...alternatywa dla chipsów czy innych podobnych ''przekąsek''

Składniki:

  • 200-400g ciecierzycy,cieciorki tudzież....grochu włoskiego :)
    4-5 łyżek oliwy/oleju
    ulubione przyprawy - u mnie były to: słodka papryka,pieprz kajeński,granulowany czosnek,sól,pieprz,oregano
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczona ciecierzyca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzyce zalać wodą (najlepiej na noc),moczyć przez 12 godzin.Po namoczeniu zalać świeżą wodą (nie solić) i gotować przez około 30-40 minut.Ugotowaną ciecierzycę odcedzić,wysypać na czystą,suchą ściereczkę/papier do pieczenia by wyschła i odparowała.Ciecierzycę solidnie posypać przyprawami,skropić olejem i dokładnie wymieszać.Piec w 180C (bez termoobiegu) przez około 40-50 minut (w zależności od piekarnika). W trakcie pieczenia mieszać i kontrolować by się nie przypaliła.

Porady

Aby pominąć namaczanie i gotowanie można użyć ciecierzycy z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować