PIECZONA DYNIA Z DIPEM Z AWOKADO

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczona dynia z dipem jest naprawdę rewelacyjnym pomysłem na przykład na kolację, ale można podać ją na imprezę bo jest świetna na ciepło ale też na zimno.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • DYNIA PIECZONA:
    - dynia Hokkaido: 0.5 sztuki
    - oliwa z oliwek: 1 sztuka
    - sól ziołowa lub sól i dowolne zioła: 1 sztuka
    DIP:
    - twarożek: 250 gramów
    - awokado: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - pomidor: 2 sztuki
    - sól do smaku: 1 sztuka

Pieczona dynia z dipem z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię opłukać, przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Całość pokroić w plastry grubości około 2 cm, skropić je oliwą, oprószyć solą ziołową i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  • 2. Pomidory opłukać i pokroić w drobniutką kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą.
    Awokado rozkroić i łyżką wyjąć miąższ. Wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie doprawić solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy