Pieczona dynia hokkaido z chili i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pieczona dynia skropiona aromatyczną oliwą z dodatkiem pikantnego chili, pachnąca rozmarynem, okraszona delikatną mozzarellą to zdrowa jesienna przekąska na podwieczorek, ciepłą kolację czy lunch...Polecam jest obłędna w smaku!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 średnia dynia hokkaido
    7-8 łyżek aromatyzowanego oleju z chili
    1 świeża papryczka chili lub w oleju
    gałązka rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    sól morska do smaku
    pieprz mielony do smaku
    10 dag sera mozzarella

Pieczona dynia hokkaido z chili i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myjemy, kroimy na pół, nie obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ, kroimy na centymetrowe plastry.Układamy w naczyniu żaroodpornym na pergaminie.
  • 2. Olej z chili mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozprowadzamy na plasterkach dyni, posypujemy pokrojoną w paski chili, oprószamy solą i pieprzem do smaku.
    Pieczemy w nagrzanym do 200*c piekarniku przez 25 minut, aż się przyrumieni, następnie posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 2-3 minuty.
    Podajemy po wyjęciu z pieca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy