Pieczona dynia skropiona aromatyczną oliwą z dodatkiem pikantnego chili, pachnąca rozmarynem, okraszona delikatną mozzarellą to zdrowa jesienna przekąska na podwieczorek, ciepłą kolację czy lunch...Polecam jest obłędna w smaku!
40 min
Składniki:
1 średnia dynia hokkaido
7-8 łyżek aromatyzowanego oleju z chili
1 świeża papryczka chili lub w oleju
gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól morska do smaku
pieprz mielony do smaku
10 dag sera mozzarella
Pieczona dynia hokkaido z chili i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię myjemy, kroimy na pół, nie obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ, kroimy na centymetrowe plastry.Układamy w naczyniu żaroodpornym na pergaminie.
2.Olej z chili mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozprowadzamy na plasterkach dyni, posypujemy pokrojoną w paski chili, oprószamy solą i pieprzem do smaku.
Pieczemy w nagrzanym do 200*c piekarniku przez 25 minut, aż się przyrumieni, następnie posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 2-3 minuty.
Podajemy po wyjęciu z pieca.
Komentarze