Pieczona Frittata

5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyborne połączenie pomidorów, papryki , cukini i innych warzyw z jajkami i ziołami jako danie na lunch czy kolację

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Po ½ papryki czerwonej, żółtej i zielonej
    1 pęczek młodej cebulki
    2 średniej wielkości cukinie
    1 ziemniak (u mnie batat)
    2 średniej wielkości pomidory
    2 ząbki czosnku
    garść listków bazylii
    mały pęczek szczypiorku
    3 duże jajka lub 4 mniejsze
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól
    świeżo mielony pieprz czarny
    oliwa z oliwek do smażenia

    dwie patelnie, z czego jedna większa i głębsza

    forma do pieczenia – mała keksówka
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet Frittata

Pieczona frittata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Paprykę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę
    2. Cebulę obierz i pokrój
    3. Czosnek obierz i przepuść przez praskę
    4. Zieleninę umyj, osusz i pokrój
    5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C
    6. Formę wyłóż papierem do pieczenia
    7. Na patelni zaszklij cebulę i czosnek, po chwili dodaj paprykę i smaż przez 5 minut do wypuszczenia soku
    8. Pomidory sparz w gorącej wodzie, obierz ze skórki, pokrój w kostkę wybierając uprzednio środki z pestkami
    9. Na oddzielnej patelni smaż pomidory odparowując nadmiar soku
    10. Cukinie pokrój w plasterki o grubości ok. 3 mm
    11. Dodaj do pomidorów i smaż jakieś 10 minut- odlej do miseczki nadmiar płynu ze smażenia
    12. Połącz zawartość obydwu patelni w większej, głębokiej patelni
    13. Rozbij jajka dokładnie jak na omlet
    14. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zieleninę.
    15. Na patelni wymieszaj jajka z warzywami i pozostaw na słabym ogniu przez ok. 2- 3 minuty
    16. Teraz masę przemieszaj i wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia
    17. Włóż do piekarnika na 45 minut .
    18. W połowie czasu pieczenia przykryj masę folią aluminiową .
    19. Po upieczeniu wyjmij z pieca i ostudź pozostawiając frittatę w formie .
    20. Ostudzoną frittatę wyjmij z formy na paterę

Porady

Przed połączeniem z masą jajeczną smażone warzywa dobrze odcedź z nadmiaru soku Cukinię należy pokroić w dość grube talarki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować