Pieczona gęś nadziewana wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gęś moczymy w wodzie ok. 2 godzin, następnie wyjmujemy, osuszamy,
solimy i odstawiamy na kolejne 2 godziny. Bułki namaczamy w wodzie,
odciskamy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Wątróbki myjemy i oczyszczamy. Słoninę kroimy w plastry.
2.Wątróbki mielimy z bułką. Żółtka ucieramy z masłem i dodajemy do wątróbki. Wsypujemy bułkę tartą i natkę. Doprawiamy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.
3.Gęś faszerujemy, zszywamy i oprószamy majerankiem i kminkiem. Słoninę przypinamy do skóry wykałaczkami. Wkładamy do brytfanny. Pieczemy
2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C, polewając wytworzonym sosem. Gdy gęś się zrumieni, przykrywamy i pieczemy jeszcze 2,5 godziny\ w temperaturze 200 °C.
Komentarze