Pieczona gęś nadziewana wątróbką

4.47 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Faszerowana gęś to wielkanocny przysmak moich synów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 3-kg gęś
    2 czerstwe bułki
    20 dag słoniny
    10 dag masła
    3 jajka
    1/2 kg gęsich wątróbek
    łyżka bułki tartej
    pęczek natki pietruszki
    przyprawy: majeranek, kminek,
    przyprawa uniwersalna,
    słodka mielona papryka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Pieczona gęś nadziewana wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś moczymy w wodzie ok. 2 godzin, następnie wyjmujemy, osuszamy,
    solimy i odstawiamy na kolejne 2 godziny. Bułki namaczamy w wodzie,
    odciskamy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Wątróbki myjemy i oczyszczamy. Słoninę kroimy w plastry.
  • Pieczona gęś nadziewana wątróbką 2. Wątróbki mielimy z bułką. Żółtka ucieramy z masłem i dodajemy do wątróbki. Wsypujemy bułkę tartą i natkę. Doprawiamy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.
  • 3. Gęś faszerujemy, zszywamy i oprószamy majerankiem i kminkiem. Słoninę przypinamy do skóry wykałaczkami. Wkładamy do brytfanny. Pieczemy
    2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C, polewając wytworzonym sosem. Gdy gęś się zrumieni, przykrywamy i pieczemy jeszcze 2,5 godziny\ w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować