PIECZONE JABŁKA Z CHRUPIĄCĄ CZAPĄ

0 (0 ocen)

Pyszny i sycący deser, szybko się robi. Wyśmienite na ciepło, jak i na zimno. Zaskocz rodzinę i znajomych oryginalnym deserem.

Składniki:

  • - 5 jabłek
    - garść rodzynek
    - 1 szklanka płatków owsianych
    - 1 szklanka brązowego cukru
    - 100 g masła
    - 1/4 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - sok z połowy cytryny
    - szczypta soli

Pieczone jabłka z chrupiącą czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczone jabłka z czapą 1. Jabłka umyć i obrać do połowy. U góry zrobić otwór i ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, uważając, aby nie przedziurawić jabłka. Skropić sokiem z cytryny. W otwory włożyć rodzynki.
  • pieczone jabłka z czapą 2. Do miski wrzucić płatki, brązowy cukier, mąkę, masło, cynamon oraz sól. Zagnieść ciasto. Masę nakładać na każde jabłko, zakrywając otwory z rodzynkami.
  • pieczone jabłka z czapą 3. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jabłka są już miękkie).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy