Pieczona karkówka w indyjskiej marynacie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 10 osób

karkówka wyszła bardzi krucha i soczysta. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
    2 łyżki przyprawy tikka masala
    1 łyżka przyprawy tandoori masala
    1/3 szklanki  ciemnego sosu sojowego
    pół łyżeczki czerwonego pieprzu  (wcześniej zmielonego)
    1 łyżka suszonych liści kozieradki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona karkówka w indyjskiej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Mięso myjemy a następnie  osuszamy. Wkładamy do pojemnika z marynata. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy na kilka godzin. A najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 2 godz. Delikatnie sprawdzając szpikulcem czy mięso już jest miękkie. Dodatkowo podczas pieczenia mięso należy polewać sosem lub je przekręcać. Jeśli płyn wyparuje należy dolewać po ok pół szklanki wody.
    Kiedy mięso przestygnie, kroimy w plastry. Idealne na kanapkę. Na ciepło również można podać do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować