ZWYCIĘSKA KARKÓWKA NA LAURACH (PIECZONA W RĘKAWIE)

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczne soczyste aromatyczne mięsko pyszne na ciepło i pyszne na kanapki na zimno.Polecam

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 -2 kg karkówki
    sól peklowa
    pieprz mielony
    liście laurowe
    zioła prowansalskie
    czosnek granulowany
    1 duza cebula
    2 duze marchewki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zwycięska karkówka na laurach (pieczona w rękawie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka 1. Karkówkę osuszamy,nacieramy dokładnie solą peklową,pieprzem,czosnkiem granulowanym,ziołami prowansalskimi.Ja zawsze wklepuje przyprawy,zeby sie lepiej trzymały.Na blaszkę układam liście laurowe,na nich układam porcje mięsa.Na wierzch również kładę kilka liści laurowych.Odstawiamy na dobę do lodówki ,zawijamy blaszkę w reklamówkę
  • karkówka 2. Po czasie kiedy mięso przeszło przyprawami wyjmujemy,wkładamy do rękawa do pieczenia,obkładamy grubo pokrojonymi plasterkami marchwi,krażkami cebuli.Wkładamy do piekarnika o temp.170 st.
  • 3. Po ok 80 minutach rozcinamy rekaw z wierzchu,zeby karkówka się ładnie zarumieniłaPo ok 20 minutach jest gotowa.

Porady

Karkówkę posypuje też solą peklową,dzieki czemu ma ona po upieczeniu łady czerwony kolorek,nie jest szara.Gdzie przyprawa nie dojdzie to na srodeczku tej charakterystycznej barwy karkówki będzie,dlatego można w przyprawach trzymacćnawet 2 doby wtedy lepiej mięsko przejdzie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, spróbujcie też innych pomysłów na karkówkę. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować