Kolejna propozycja pysznej wędlinki dla najmłodszych pociech - nie słona, aromatyczna, w sam raz na kanapeczki malucha :) dla dorosłych należałoby bardziej posolić wodę, w której mięso się moczy.
40 min
Składniki:
1,5-2kg filet z indyka
3 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka tymianku
1 duża cebula
5 liści laurowych
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Pieczona pierś z indyka w lubczyku (dla dzieci) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon i zanurzamy w wodzie w dodatkiem soli i 1 łyżeczki lubczyku. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia osuszamy je papierowym ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy oliwą i oprószamy suszonym lubczykiem oraz tymiankiem. Dookoła rozkładamy liście laurowe i pokrojoną na cząstki cebulę.
Pieczemy około 2 godziny w 180 stopniach.
Komentarze