Lubię to piwo o karmelowym smaku a ponieważ lubię też dodawać do indyka coś słodkiego, to wymyśliłam marynatę z Karmi. Wykorzystałam ją do zrobienia sosu, jaki świetnie skomponował się z pieczonymi plastrami aromatycznego mięsa,
Składniki:
pierś z indyka (ok.500 gram)
150 ml piwa Karmi (klasyczne)
100 ml bulionu
100 ml kremówki
2 ząbki czosnku
łyżka białego octu winnego
łyżka przyprawy do indyka
kilka gałązek rozmarynu
łyżka oliwy
łyżeczka słodkiej papryki
kawałek masła
odrobina oleju rzepakowego
Pieczona pierś z indyka w piwie karmi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ząbki czosnku kroimy w słupki. Pierś nacinamy w kilunastu miejscach aby powtykać w nie czosnek. Obsypujemy mięso przyprawami, polewamy oliwą z octem i dokładnie wcieramy powstałą marynatę w mięso. Polewamy piwem i pozostawiamy na noc w lodówce.
2.Wyciągamy mięso z lodówi ok. 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Pierś obsmażamy na małej ilosci oleju rzepakowego z każdej strony aby zamknąc pory. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem, wkładamy mięso a na nie gałązki rozmarynu. Pieczemy pod przykryciem. Po 30 minutach wyłączamy piekarnik, zlewamy płyn powstały w trakcie pieczenia do garnuszka a mięso pozostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku.
3.Do garnka dolewamy marynatę. Bulion mieszamy z kremówką i mąką, dokładnie mieszamy i dolewamy do gotującej się marynaty. Gotujemy aż zgęstnieje.
4.Mięso kroimy na plastry i wkładamy do gotowego sosu,
Komentarze