Pieczona pierś z indyka w piwie KARMI

4.5 (198 ocen)

Lubię to piwo o karmelowym smaku a ponieważ lubię też dodawać do indyka coś słodkiego, to wymyśliłam marynatę z Karmi. Wykorzystałam ją do zrobienia sosu, jaki świetnie skomponował się z pieczonymi plastrami aromatycznego mięsa,

Składniki:

  • pierś z indyka (ok.500 gram)
    150 ml piwa Karmi (klasyczne)
    100 ml bulionu
    100 ml kremówki
    2 ząbki czosnku
    łyżka białego octu winnego
    łyżka przyprawy do indyka
    kilka gałązek rozmarynu
    łyżka oliwy
    łyżeczka słodkiej papryki
    kawałek masła
    odrobina oleju rzepakowego


Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Pieczona pierś z indyka w piwie karmi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ząbki czosnku kroimy w słupki. Pierś nacinamy w kilunastu miejscach aby powtykać w nie czosnek. Obsypujemy mięso przyprawami, polewamy oliwą z octem i dokładnie wcieramy powstałą marynatę w mięso. Polewamy piwem i pozostawiamy na noc w lodówce.
  • 2. Wyciągamy mięso z lodówi ok. 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Pierś obsmażamy na małej ilosci oleju rzepakowego z każdej strony aby zamknąc pory. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem, wkładamy mięso a na nie gałązki rozmarynu. Pieczemy pod przykryciem. Po 30 minutach wyłączamy piekarnik, zlewamy płyn powstały w trakcie pieczenia do garnuszka a mięso pozostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku.
  • 3. Do garnka dolewamy marynatę. Bulion mieszamy z kremówką i mąką, dokładnie mieszamy i dolewamy do gotującej się marynaty. Gotujemy aż zgęstnieje.
  • 4. Mięso kroimy na plastry i wkładamy do gotowego sosu,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować