Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami

4.51 (162 ocen)

Pierś gęsi była miękka, delikatna i miała korzenno-słodkawy smak. Dodatkiem do niej były buraczki w słodko-kwaskowej glazurze, pieczona gruszka z chutneyem porzeczkowym z chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane.

Składniki:

  • podwójna pierś z gęsi (1 kg)

    Składniki suchej marynaty:

    1 łyżka nasion kolendry
    7 goździków
    1 łyżka przyprawy do piernika

    Przed pieczeniem posypać pierś:

    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

    Sos do pieczenia piersi:

    2 łyżki miodu
    1 szklanka (250 ml) kompotu z wiśni + 2 łyżki wiśni z kompotu
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    3 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżka masła

    Składniki na glazurowane buraczki:

    0,5 kg ugotowany i obranych buraczków
    3 łyżki miodu
    3 łyżki octu balsamicznego
    1/2 łyżeczki soli
    sok z 1/2 małej cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona pierś gęsi 1. Przygotowanie piersi gęsi:
    Składniki suchej marynaty utrzeć w moździerzu na proszek i natrzeć nimi pierś z gęsi, pomijając skórę. Ułożyć piersi skórą do góry w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na 24-48 godzin.
    Po wyjęciu z lodówki, ponacinać ostrym nożem skórę (tylko skórę, mięsa nie nacinać), aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Natrzeć mięso solą z pominięciem skóry.
    Piersi gęsi smażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Smażenie rozpocząć od wysmażenia tłuszczu - smażyć skórą do dołu. Po kilku minutach, gdy skórą mocno się przyrumieni, zdjąć pierś z patelni.
    Wylać z patelni wytopiony tłuszcz i ponownie smażyć pierś (kilka minut), tym razem skórą do góry.
    Piersi posypać suszonym rozmarynem przełożyć (skórą do góry) do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
    Składniki sosu do pieczenia, zagotować w garnku, a następnie przelać do naczynia z mięsem.
    Piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Po upieczeniu pozostawić pierści na desce do krojenia, aby mięso ,,odpoczęło". W tym czasie przecedzić przez sito sos z pieczenia mięsa. Zagotować go w garnku i dodać schłodzone masło, gotować na silnym ogniu, aby sos się zredukował.
    Pokroić piersi w poprzek, a grube plastry i polać sosem.

    Przygotowanie glazurowanych buraczków:
    Buraczki pokroić na duże kawałki.
    Składniki glazury rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Przełożyć buraczki na patelnię, oprószyć solą. Glazurę przesmażać z buraczkami tak długo, aż zredukuje się, tworząc gęsty sos pokrywający buraczki.
    Glazurowane buraczki można podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować