Pierś gęsi była miękka, delikatna i miała korzenno-słodkawy smak. Dodatkiem do niej były buraczki w słodko-kwaskowej glazurze, pieczona gruszka z chutneyem porzeczkowym z chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane.
Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie piersi gęsi:
Składniki suchej marynaty utrzeć w moździerzu na proszek i natrzeć nimi pierś z gęsi, pomijając skórę. Ułożyć piersi skórą do góry w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na 24-48 godzin.
Po wyjęciu z lodówki, ponacinać ostrym nożem skórę (tylko skórę, mięsa nie nacinać), aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Natrzeć mięso solą z pominięciem skóry.
Piersi gęsi smażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Smażenie rozpocząć od wysmażenia tłuszczu - smażyć skórą do dołu. Po kilku minutach, gdy skórą mocno się przyrumieni, zdjąć pierś z patelni.
Wylać z patelni wytopiony tłuszcz i ponownie smażyć pierś (kilka minut), tym razem skórą do góry.
Piersi posypać suszonym rozmarynem przełożyć (skórą do góry) do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Składniki sosu do pieczenia, zagotować w garnku, a następnie przelać do naczynia z mięsem.
Piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu pozostawić pierści na desce do krojenia, aby mięso ,,odpoczęło". W tym czasie przecedzić przez sito sos z pieczenia mięsa. Zagotować go w garnku i dodać schłodzone masło, gotować na silnym ogniu, aby sos się zredukował.
Pokroić piersi w poprzek, a grube plastry i polać sosem.
Przygotowanie glazurowanych buraczków:
Buraczki pokroić na duże kawałki.
Składniki glazury rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Przełożyć buraczki na patelnię, oprószyć solą. Glazurę przesmażać z buraczkami tak długo, aż zredukuje się, tworząc gęsty sos pokrywający buraczki.
Glazurowane buraczki można podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze