Pieczone żeberka

4.49 (165 ocen)

  • 2 godz.

pyszne i soczyste marynowane żeberka z piekarnika

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 porcje żeberek ok 1 kg
    2 łyżeczki suszonych pomidorów
    1 łyżeczka bazylii
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    3 łyżki octu winnego
    1 łyżka miodu
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    szczypta chili suszonej
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pieczone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone żeberka 1. Żeberka umyć, osuszyć, przyprawy i posiekany czosnek, wymieszać z olejem, miodem i octem.
    Natrzeć porcje żeberek marynatą i odstawić na kilkanaście godzin.
    Przed obiadem można pomyśleć o upieczeniu ziemniaczków , obrać, umyć i posypać przyprawą do ziemniaków. Włożyć do formy , podlać olejem i odrobiną wody, okryć folią aluminiową.
  • Pieczone żeberka 2. Nagrzać piekarnik na 220 st . Ułożyć żeberka w drugiej formie, oblać resztą marynaty, podlać odrobiną wody i również jak ziemniaki przykryć folią aluminiową. Wstawić obie blaszki do piekarnika na ok 45 min. po tym czasie zdjąć folię i wstawić jeszcze na ok 45 min do ładnego zrumienienia mięsa i ziemniaków.
    Podać z surówką z marchewki, jabłka i cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować