Pieczone żeberka i ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

po prostu porcja żeberek

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g żeberek
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka sosu sojowego
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
    2 łyżeczki miodu
    szczypta suszonej papryki
    szczypta oregano
    szczypta czosnku niedźwiedziego
    3 ząbki czosnku

    ziemniaki ok 9 szt równej wielkości

Pieczone żeberka i ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, pociąć na porcje po jednym żeberku.
    Z przypraw oliwy, octu i sosu sojowego i miodu przygotować marynatę, namoczyć w niej żeberka, posypać drobno posiekanym czosnkiem , odstawić na ok 3 godziny.
    Ziemniaki obrać, umyć i naciąć z jednej strony na bardzo cieniutkie plasterki. Polać olejem, posypać solą i pieprzem ziołowym. Ułożyć w brytfance, podlać niewielką ilością wody, okryć folią aluminiową . Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania podałam surówkę z kiszonej kapusty z olejem nierafinowanym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy