pieczone żeberka z ananasem

4.49 (143 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Na niedzielny obiad proponuję pyszne pieczone słodko-ostre żeberka z dodatkiem ananasa. Takie danie to na pewno gratka dla wielbicieli połączenia owoców i mięsa. Palce lizać!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 1 kg żeberek wieprzowych
    5 plastrów ananasa z puszki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki miodu
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    sól
    pieprz
    ostra i słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne

Pieczone żeberka z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka opłukać i pokroić na kawałki z kostką. Miód, ketchup, czosnek, cebulę i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Odstawić na noc do lodówki.
  • 2. Przed pieczeniem umieścić w rękawie do pieczenia, zawiązać, położyć na brytfankę i piec około 90 minut. Po tym czasie worek przebić, na mięsie ułożyć ananasa i piec, aż mięso się zapiecze na złoto.

Porady

Mięso pieczone w rękawie jest zdrowsze, smaczniejsze i szybciej gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować