Pieczone ziemniaki

0 (0 ocen)

idealny dodatek do niedzielnego obiadu, np. pieczeni

Składniki:

  • 700g ziemniaków
    3 łyżki oliwy
    Łyżeczka cząbru
    Łyżka suszonego koperku
    Łyżka czosnku granulowanego

Pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaczki obrać, większe przekroić na połowę zalać wodą, dodać soli, zagotować i gotować min, odcedzić. Polać oliwą, posypać koperkiem, czosnkiem i cząbrem, przykryć pokrywką, dokładnie zamieszać. Można odstawić na godzinę do zamarynowania. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około godzinę. (Ja zapiekałam z pieczenią na termo obiegu).

Porady

można skomponować własną mieszankę ziół i przypraw do ziemniaków lub użyć gotowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy