Cały urok tego przepisu powstaje za sprawą glassa gastronomica czyli polewy na bazie octu balsamicznego z Modeny. Gęsta i aromatyczna, lekko słodkawa, dopełnia smak pieczonego bakłażana i bryndzy.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- bakłażan: 3 sztuki
- bryndza: 15 dekagramów
- olej (lub oliwa po czosnku lub suszonych pomidorach w zalewie): 4 łyżki
- sól: 1 łyżeczka
Pieczone bakłażany z bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Średniej wielkości bakłażany umyć i pokroić w podłużne plastry o grubości około 0,8 cm. Posypać solą i odstawić na 20 minut by straciły goryczkę. Potem spłukać sól pod bieżącą wodą.
2.Plastry posmarować z obu stron aromatycznym olejem lub oliwą i piec na blasze w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. W trakcie pieczenia odwrócić.
3.Bakłażany zdjąć z blachy, ułożyć na półmisku, na wierzch dodać bryndzę i pokropić glassa gastronomica. Jeśli chcemy je podać jako przystawkę każdy plasterek zwijamy w rulonik i wbijamy wykałaczkę.
Komentarze