Pieczone drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną.

4.5 (180 ocen)

  • 55 min

Pierogi idealnie pasują do czerwonego barszczu, są mięciutkie i aromatyczne.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    320 g mąki (ja użyłam poznańskiej do wypieków drożdżowych)
    pół łyżeczki cukru
    niecała szklanka letniej wody
    40g drożdży
    łyżeczka soli
    4 łyżki oliwy
    jajko
    Farsz:
    szklanka kaszy gryczanej
    jajko
    2 cebule
    sól
    pieprz ziołowy
    trochę rozmarynu,majeranku
    papryka ostra
    Dodatkowo:
    jajko do posmarowania pierogów
    tymianek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozgnieść z cukrem, dodać wodę i łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić na 10 min do wytworzenia piany.
    Mąkę,sól,jajko, oliwę oraz rozczyn wymieszać w misce i zagnieść na miękkie, elastyczne ciasto.Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 min.
  • 2. Farsz:
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie.Cebulkę przysmażyć i dodać do ugotowanej kaszy.Doprawić, dodać jajko i wymieszać.

  • 3. Ciasto jeszcze lekko zagnieść, rozwałkować i wykrawać krążki. Krążki trochę rozciągnąć palcami ,nałożyć porcję farszu i zlepić. Na koniec posmarować rozmąconym jakiem i posypać tymiankiem.
    Pierogi piec przez ok 15 min w piekarniku rozgrzanym do 190 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować