Pieczone drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozgnieść z cukrem, dodać wodę i łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić na 10 min do wytworzenia piany.
Mąkę,sól,jajko, oliwę oraz rozczyn wymieszać w misce i zagnieść na miękkie, elastyczne ciasto.Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 min.
2.Farsz:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.Cebulkę przysmażyć i dodać do ugotowanej kaszy.Doprawić, dodać jajko i wymieszać.
3.Ciasto jeszcze lekko zagnieść, rozwałkować i wykrawać krążki. Krążki trochę rozciągnąć palcami ,nałożyć porcję farszu i zlepić. Na koniec posmarować rozmąconym jakiem i posypać tymiankiem.
Pierogi piec przez ok 15 min w piekarniku rozgrzanym do 190 st.
Komentarze