Pieczone gryczane kotlety

5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smaczne gryczane kotlety z mięsem mielonym.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    125 g kaszy gryczanej
    1 cebula
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 jajko
    70 ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżeczka majeranku
    Pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone gryczane kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza 1. Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Woda ma sięgać centymetr nad kaszę. Garnek szczelnie przykryć zawinąć w ręcznik i wełniany koc i zostawić na kilka godzin.
  • Marchewka z cebulą 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić w kostkę i razem przesmażyć na oleju.
  • Mięso 3. Mięso połączyć z kaszą i pozostałymi składnikami, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wyrobić tak jak na mielone.
  • Gotowe do pieczenia 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować duże owalne kotlety, układać na blaszkę. Piec w temperaturze 190 stopni 30 - 35 minut.
    Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować