Pieczone kacze udka w pomarańczach

4.49 (149 ocen)

  • 2 godz.

Marynowałam przez noc w soku z pomarańczy i sosie sojowym, a następnego dnia upiekłam pod przykryciem. Mięso pięknie pachnie pomarańczą, jest bardzo kruche i miękkie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 4 udka z kaczki
    • 3 pomarańcze
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone kacze udka w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, zeskrobać ze skórki miąższ i połączyć z sosem sojowym.
    • Udka natrzeć solą i pieprzem i zanurzyć w marynacie na kilka godzin lub na całą noc.
    • Wyłożyć udka na blaszkę do pieczenia, polać połową marynaty, posypać solą i pieprzem, przykryć folią aluminiową.
    • Piec 1,5 godziny w temp. 180 st.C.
    • 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, ułożyć na udkach półplasterki pomarańczy i zapiekać, aż się udka zarumienią.

Porady

Do tych udek pasują kluski śląskie i jakaś "mokra" sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować