pieczone kotlety brokułowe

4.5 (187 ocen)

Pyszne kotlety warzywne.

Składniki:

  • na około 16 kotletów:
    brokuł
    200 g kaszy jaglanej
    3 jajka
    cebula
    pęczek koperku
    100g grana padano
    2-3 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
    sok i skórka z cytryny (2 -3 łyżki soku)
    sól
    pieprz
    mielony kwiat muszkatu
    pieprz ziołowy
    2 łyżki czarnuszki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone kotlety brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną parzymy by pozbyć się goryczki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie około 15 - 20 minut, powinna być bardzo miękka.
  • 2. Ser ścieramy na drobnej tarce, cebulę drobno siekamy. Różyczki brokuła miksujemy w malakserze.
  • 3. W misce mieszamy ugotowaną kaszę, rozdrobnionego brokuła, ser, cebulę oraz resztę składników. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę.
  • przygotowanie kotletów 4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą pierścienia robimy okrągłe kotlety. Pieczemy w 190 - 200 stopniach C około 20-25 minut. Kotlety świetnie smakują z pikantnymi sosami np. pomidorowym lub bolońskim lub podanie w formie burgerów.

Porady

Kotlety wyśmienicie smakują podane z sosem pomidorowym, beszamelem lub mięsno-warzywnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować