Pieczone młode ziemniaki, marchewki i szparagi

0 (0 ocen)

  • 45 min

Upiekłam trzy rodzaje warzyw i podałam z czosnkowym sosem jogurtowym. Pomysł na pieczone warzywa jest bardzo prosty, wystarczy je wrzucić do piekarnika w odpowiedniej kolejności. Ziemniaki pieką się najdłużej, więc jako pierwsze lądują w piekarniku. Następnie dokłada się marchewki i szparagi.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg młodych ziemniaków
    pęczek młodych marchewek
    1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
    2 gałązki świeżego rozmarynu do posypania ziemniaków
    ew. 2 szczypty mielonej kolendry do posypania marchewek
    2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia warzyw
    sól do posypania warzyw

    Sos jogurtowy:
    1 mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    1/2 łyżeczki otartej skórki cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone młode ziemniaki, marchewki i szparagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić solą do smaku .
    Wstawić sos do lodówki, aby smaki dokładnie się zmieszały.

    Ziemniaki, marchewki i szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, nie obierać.
    Ziemniaki przekroić na połówki, przełożyć do foliowego woreczka, skropić olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać, aby wszystkie ziemniaki były dokładnie natłuszczone olejem.
    Przełożyć ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
    Uwaga ziemniaki powinny zająć ok. 1/3 powierzchni blachy, aby było jeszcze miejsce na dołożenie pozostałych warzyw.
    Połówki ziemniaków obsypać solą i posiekanym rozmarynem.
    Blachę z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, na 35 minut.

    Następnie przekroić marchewki na pół, przełożyć do foliowego woreczka, skropić olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać.
    Obsypać marchewki solą i ewentualnie kolendrą.
    Po 10 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaków, dołożyć na blachę marchewki i piec 25 minut.

    Następnie przełożyć szparagi do foliowego woreczka, skropić olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać. Obsypać szparagi solą.
    Po 25 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaków, dołożyć na blachę szparagi i piec 10 minut.
    Pieczone warzywa podać z sosem jogurtowym.

Porady

Warzywa piecze się na jednej blaszce i należy pilnować czasu ich pieczenia: ziemniaki piec 35 min., marchewki 25 min., czyli dołożyć na blachę po 10 min. pieczenia ziemniaków, cienkie szparagi 10 min. (grube szparagi ok. 20 min.), czyli dołożyć na blachę po 25 min. pieczenia ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować