trwa sezon na to co młode i świeże, stąd moja propozycja na tanie i sycące danie.
Składniki:
2 kg młodych ziemniaków
1 opakowanie przyprawy do dań z ziemniaków
trochę oleju do pieczenia, bądź papieru do pieczenia
Sos:
4 ząbki czosnku (można dać mniej lub więcej w zależności od upodobań)
2 małe jogurty naturalne lub 1 duży
4 łyżki majonezu
zioła prowansalskie
pieprz
Pieczone młode ziemniaki z sosem czosnkowo-jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Przełożyć do miski i wsypać zawartość opakowania przyprawy do dań z ziemniaków. Dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub polaną niewielką ilością oleju. Piec około 1.5 godziny w temp. 190 stopni.
2.Sos:
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Połączyć z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i pieprzem.
3.Upieczone ziemniaki wyłożyć na talerz i polać niewielką ilością sosu.
Porady
Do sosu można dodać trochę soku z cytryny i odrobinę cukru. Wówczas smak będzie wyraźniejszy.
Komentarze