pieczone młode ziemniaki z sosem czosnkowo-jogurtowym

4.5 (197 ocen)

trwa sezon na to co młode i świeże, stąd moja propozycja na tanie i sycące danie.

Składniki:

  • 2 kg młodych ziemniaków
    1 opakowanie przyprawy do dań z ziemniaków
    trochę oleju do pieczenia, bądź papieru do pieczenia

    Sos:
    4 ząbki czosnku (można dać mniej lub więcej w zależności od upodobań)
    2 małe jogurty naturalne lub 1 duży
    4 łyżki majonezu
    zioła prowansalskie
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone młode ziemniaki z sosem czosnkowo-jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Przełożyć do miski i wsypać zawartość opakowania przyprawy do dań z ziemniaków. Dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub polaną niewielką ilością oleju. Piec około 1.5 godziny w temp. 190 stopni.
  • 2. Sos:
    Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Połączyć z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i pieprzem.
  • 3. Upieczone ziemniaki wyłożyć na talerz i polać niewielką ilością sosu.

Porady

Do sosu można dodać trochę soku z cytryny i odrobinę cukru. Wówczas smak będzie wyraźniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować