Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną

4.5 (194 ocen)

Gęsinę docenili nasi przodkowie ,my możemy sprawić ,aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi. A jak pomyślimy o cieplutkich ,mięciutkich poduszeczkach to jeszcze bardziej docenimy nasze gąski i zastanowimy się nim powiemy- ta głupia gęś !

Składniki:

  • 2 nogi z gęsi
    przyprawy

    Farsz.
    6 kasztanów jadalnych
    0,5 cebuli
    0,5 jabłka
    1 łodyga selera naciowego
    1 łyżka koryntek
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka majeranku
    sól
    pieprz

    Sos.
    8 kasztanów
    2 łyżki żurawiny świeżej
    sok spod upieczonych nóg
    50ml wina czerwonego wytrawnego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek usuwamy kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem.
    Farsz.
    Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu.
    Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany.
    Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 oC - 90 minut.
    Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka wytworzoną ciecz, wlać wino, dołożyć całe kasztany i żurawinę. Gotować parę minut, zagęścić mąką. Dodać majeranku wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować