Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszniutkie, mięciutkie, mocno czekoladowe pączki wypełnione Nutellą. A i wyrzuty sumienia są mniejsze, bo pączusie pieczemy, a nie smażymy :) Mnie smakowały baaardzo, jednak w przypadku słodyczy wyznaję zasadę, że moje desery są najmojsze, także musicie je przygotować i sami ocenić ;)Przepis własny

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • rozczyn:
    100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki

    22 średniej wielkości pączki:
    przygotowany rozczyn
    350 g mąki pszennej
    3 czubate łyżki kakao
    szczypta soli
    40 g cukru
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    170 miękkiego masła

    Dodatkowo:
    Nutella do nadziewania pączków
    1 dokładnie roztrzepane jajko, do smarowania pączków
    cukier puder do posypania lub lukier
    mąka do podsypywania
    papilotki do muffinków

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
    CZAS WYRASTANIA: 90 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczone pączki czekoladowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn i reszta składników 1. Najpierw przygotujemy rozczyn: do mleka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże mocno wyrosną i zaczną dosłownie wychodzić ze szklanki :)
  • 2. Mąkę mieszamy z kakao i solą w dużej misce - w niej będziemy przygotowywać całość :). Jajka ubijamy z cukrem na gładką, błyszczącą, jasną masę (około 10 minut). Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże z pozostałym mlekiem, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy masło i ponownie mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy jajeczną masę -w trzech porcjach, za każdym razem dokładnie mieszając. Całość ugniatamy 10 minut. Ciasto z początku będzie bardzo lepkie, pod koniec ugniatania powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • placek z ciasta na pączki 3. Po godzinie ciasto powinno być co najmniej podwójnie wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, formujemy kulę i przekładamy na blat porządnie podsypany mąką. Obtaczamy w mące, a następnie ręcznie wygniatamy placek o grubości około 1 cm (nie chudszy).
  • krok po kroku 4. Z ciasta przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy krążki. Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę Nutelli. Zaklejamy jak pierogi, a następnie zaklejamy jak sakiewkę. Wkładamy do papilotek łączeniem do dołu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce układamy połowę przygotowanych pączków w sporych odstępach. Pieczemy 13-15 minut. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować