Pieczone pączki dyniowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Puszyste i delikatne pączki z dodatkiem dyni. Upieczone są znacznie mniej kaloryczne niż smażone.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    100 g roztopionego masła
    5 żółtek
    50 g drożdży
    1 szkl ciepłego mleka
    100 g cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 łyżki soku z dyni
    2 łyżki startej dyni
    ok 2 tabliczki czekolady deserowej
    1 mały słoik powideł śliwkowych
    cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone pączki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki aby uzyskać konsystencje śmietany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy żółtka, cukier, wanilię, sok i miąższ z dyni oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy ciepłe masło. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, zagniatamy jeszcze przez chwilę. Wałkujemy na grubość 1 cm i szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych.
  • 4. Formujemy zgrabne pączki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej delikatnie mąką. Zostawiamy na 30 minut.
  • 5. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
  • 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią zimne pączki i posypujemy cukrowym maczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować