PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Jest idealnym daniem na przyjęcia i obiadokolacje.Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.Można podawać ją w wersji bezmięsnej.Ja z racji ,że miałam boczniaki - wykorzystałam je w przepisie.Można zamiast nich użyć pieczarek, bądź pominąć grzyby.Pasują też świeże kurki a zamiast ryżu- kasza

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje papryk:

    3 szt. czerwonej papryki (kolor zostawiam do wyboru)
    70 g ryżu ( niecała torebka )
    250 g mielonego mięsa
    5 szt. boczniaków
    3-4 łyżki posiekanych i obranych ze skórki pomidorów (ja użyłam z puszki)
    1 jajko
    1/2 dużej cebuli
    2 ząbki czosnku
    świeże listki oregano
    garść zielonej pietruszki
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    4 łyżki oliwy z oliwek
    kawałek sera feta (opcjonalnie)
    starty kawałek mozzarelli (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Pieczone papryki faszerowane mięsem ryżem i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • faszerowane papryki składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • smażona cebula 2. Cebulę drobno pokroiłam i chwilę podsmażyłam na oliwie.
  • boczniaki 3. Dodałam starte ząbki czosnku i pokrojone grzyby.
  • zioła 4. Podsmażyłam, dodałam przyprawy i zioła.
  • zioła grzyby 5. Wymieszałam i przez około 2 minuty smażyłam.
  • mielone mięso ryż 6. Do miseczki wsypałam ugotowany ryż.Dodałam zmielone mięso.
  • zioła mięso 7. Następnie usmażone grzyby z cebulą i ziołami.

  • zielona pietruszka 8. Wsypałam pokrojoną zieloną pietruszkę.
  • jajko 9. Na koniec wbiłam jajko i przyprawiłam solą i pieprzem.
  • farsz papryka 10. Farsz gotowy.
  • papryka wydrążona 11. Papryki umyłam.
    Wykroiłam z nich gniazda nasienne.
    Odkroiłam górną część.
    Można też przekroić je na pół.
  • papryka faszerowana 12. Napełniłam je farszem.
  • papryka pomidory 13. Na wierzch nałożyłam po łyżce pomidorowego sosu.
    Można też sos wymieszać z farszem.
  • papryka zioła 14. Posypałam ziołami.
  • papryka feta 15. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety.
  • papryka faszerowqana oliwa 16. Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia.
    Posmarowałam wierzch warzywa oliwą.
    Podlałam papryki wodą.
  • pieczone faszerowane papryki 17.
    Wstawiłam danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
    Piekłam przez około 50 minut.
    10 minut przed końcem pieczenia, wsypałam do środka papryk startą mozzarellę.
    Jeśli chcecie żeby czas pieczenia był krótszy, można paprykę podgotować
    i dopiero nafaszerować.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować