Pieczone parówki z letnią sałatką z sałaty, pomidorów i ogórków

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie danie na letnie upały.

  • 30 min

Składniki:

  • Parówki:
    - 6 parówek paluszki
    - 6 patyczków do szaszłyków
    - przyprawa do grilla
    - łyżka oleju
    Sałatka:
    - 1 główkę sałaty
    - 2 pomidory
    - 1/2 świeżego ogórka
    - garść świeżego szczypiorku
    - 1/3 czerwonej papryki
    - sól, pieprz, suszona papryczka chili
    - sok z 1/2 cytryny
    - 2 łyżki majonezu

Pieczone parówki z letnią sałatką z sałaty, pomidorów i ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kprwnl 1. Parówki:
    Z parówek ściągamy folię i nabijamy je na patyczki od szaszłyków, delikatnie nacinamy, skrapiamy olejem i posypujemy delikatnie przyprawą do grilla. Parówki pieczemy około 10 minut w temp 200st.C
  • 2. Sałatka:
    Warzywa dokładnie myjemy i suszymy. Sałatę kroimy w kostkę. Z pomidora i papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Ogórka obieramy przecinamy wzdłuż na pół i następnie na ćwioartke i kroimy w cienkie plastry. Warzywa wrzucamy razem do miski dodajemy jeszcze posiekany szczypiorek, przyprawy, sok z cytryny i majonez, dokładnie mieszamy.
    Na talerz wykładamy porcję sałatki i kładziemy na nią upieczone parówki, Podajemy ze świeżym chlebem.

Porady

Parówki świetnie będą smakować upieczone na grillu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy