Kolejne danie z wykorzystaniem włoskiego sosu. Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese. Pyszne, kruche drożdżowe ciasto wypełnione aromatycznym, mięsnym sosem, zachwyci smakiem każdego!
2 godz.
Składniki:
Składniki na sos bolognese:
◦150 g mięsa wołowego
◦100 g mięsa wieprzowego
◦1 cebula
◦½ cukinii
◦½ marchewki
◦3 pomidory
◦2 ząbki czosnku
◦2 liście laurowe
◦3 ziarna ziela angielskiego
◦natka pietruszki
◦1 łyżka oregano
◦2 łyżki oliwy
◦50 ml czerwonego wytrawnego wina
◦sól
◦pieprz
Składniki na ciasto na pierogi:
◦250 g mąki
◦180 ml mleka
◦1 jajko
◦20 g drożdży świeżych
◦10 g masła
◦½ łyżeczki cukru
◦½ łyżeczki soli
◦1 jajko do posmarowania pierogów
Składniki na sos jogurtowo majonezowy:
◦4 łyżki jogurtu greckiego
◦2 łyżki majonezy
◦1 łyżka ketchupu
◦1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
◦1 łyżka posiekanej natki pietruszki
◦pieprz młynek
Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie sosu bolognese:
Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino. Gdy wino trochę odparuje i się zredukuje, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone oregano zmniejszamy ogień i gotujemy/dusimy pod przykryciem minimum 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!
2.Przygotowanie ciasta na pierogi:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce łączymy mąkę z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką, rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni i wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy trochę sosu bolognese i zlepiamy pierogi.
Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25-30 minut aż się ładnie zarumienią.
Przygotowanie sosu jogurtowo majonezowego:
W miseczce mieszamy jogurt, majonez, ketchup i musztardę na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz.
Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese podajemy z sosem jogurtowo majonezowym.
Komentarze