Takie pierogi robi od dawna moja babcia i to właśnie na jej przepisie się wzorowałam. Na ciepło smakują rewelacyjnie, a do tego są syte i pełnowartościowe, więc mogą zastąpić obiad.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 szkl mleka
3 ½ szkl mąki
½ kostki świeżych drożdży
½ kostki margaryny
2 łyżki cukru
pół płaskiej łyżeczki soli
Pieczone kaszaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do lekko podgrzanego mleka dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj.
Wsyp dwie szklanki mąki i połącz składniki. Pozostaw na 10 minut i poczekaj aż zacznie rosnąć.
2.Dodaj sól, wlej rozpuszczoną wcześniej margarynę i stopniowo dosypuj mąkę, jednocześnie wyrabiaj ciasto aż przestanie się kleić do rąk i utworzy zwartą całość.
3.Ciasto podziel na ok. 10-15 części i odstaw na 10 minut.
4.Cebulkę przysmaż na rumiano, dodaj do ugotowanej kaszy i zmielonego twarogu. Dopraw solą i pieprzem. Nadzienie powinno być lekko kleiste. Kaszą nadziewaj kawałki ciasta
5.Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem.
Aby nadzienie mogło odparować przed upieczeniem ponakłuwaj kaszaki widelcem.
Komentarze