Pieczone kaszaki

4.98 (204 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Takie pierogi robi od dawna moja babcia i to właśnie na jej przepisie się wzorowałam. Na ciepło smakują rewelacyjnie, a do tego są syte i pełnowartościowe, więc mogą zastąpić obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 szkl mleka
    3 ½ szkl mąki
    ½ kostki świeżych drożdży
    ½ kostki margaryny
    2 łyżki cukru
    pół płaskiej łyżeczki soli

    Składniki na farsz:
    500g tłustego twarogu
    200g kaszy gryczanej
    1 cebulka
    sól, pieprz ziołowy

    dodatkowo:
    -jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.98 (204 ocen)

Pieczone kaszaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do lekko podgrzanego mleka dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj.
    Wsyp dwie szklanki mąki i połącz składniki. Pozostaw na 10 minut i poczekaj aż zacznie rosnąć.
  • 2. Dodaj sól, wlej rozpuszczoną wcześniej margarynę i stopniowo dosypuj mąkę, jednocześnie wyrabiaj ciasto aż przestanie się kleić do rąk i utworzy zwartą całość.
  • 3. Ciasto podziel na ok. 10-15 części i odstaw na 10 minut.
  • Drożdżowe kaszaki 4. Cebulkę przysmaż na rumiano, dodaj do ugotowanej kaszy i zmielonego twarogu. Dopraw solą i pieprzem. Nadzienie powinno być lekko kleiste. Kaszą nadziewaj kawałki ciasta
  • Drożdżowe kaszaki 5. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem.
    Aby nadzienie mogło odparować przed upieczeniem ponakłuwaj kaszaki widelcem.
  • 6. Piecz 30 minut w temperaturze 160C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ser biały Twaróg Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować