pieczone pierogi z kaszą i kapustą

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Zrobiłam za dużo pierogów, zamrażalnik pełny więc nie miałam co z nimi zrobić. Wpadłam więc na pomysł upieczenia ich. Mile zaskoczył nas efekt takiego eksperymentu, wyszły z tego świetne chrupiące paszteciki, które można podać na przyjęciu sylwestrowym w towarzystwie np, sosu czosnkowego,

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    300-350 g mąki
    220 ml wrzątku
    1 jajko
    30 ml oleju
    szczypta soli
    na farsz:
    50 g kaszy gryczanej
    1 cebula
    200 g mięsa mielonego
    100 g kapusty kiszonej
    ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    łyżeczka ziół prowansalskich
    dodatkowo:
    1 jajko
    łyżka czarnuszki
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Paszteciki Przekąski

Pieczone pierogi z kaszą i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać mięso i przyprawy, usmażyć razem. Na końcu dodać pokrojoną kapustę, kaszę i czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić.
  • 2. Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.
  • 3. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Farsz Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować