PIECZONE PIEROGI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

4.5 (153 ocen)

  • 50 min

Dzisiaj przepis na pierogi pieczone z ciasta drożdżowego z dodatkiem kurkumy, dzięki czemu mają piękny kolor w jesiennej tonacji. Nadzienie przygotowałam z ciecierzycy i pieczarek, jednak pierożki możemy nadziać dowolnym farszem.

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI : na dwie blaszki
    4 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    50 g świeżych drożdży
    5 łyżek oleju
    200 ml jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki wody
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka kurkumy
    FARSZ:
    40 dkg pieczarek
    1 duża cebula
    1/2 szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej na półmiękko
    sól, pieprz do smaku
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z soczewicą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1h3advi 1. Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojone pieczarki oraz cebulę, do momentu aż płyny odparują. Wsypujemy soczewicę, doprawiamy do smaku i mieszamy.
    Drożdże mieszamy z wodą aż się rozpuszczą. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, powinno ono odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, z których każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm.
    Wycinamy z placków kółka, dużą szklanką. Na które kładziemy po łyżce farszu i sklejamy pierogi.
    Gotowe pierogi układamy na wysmarowanej olejem blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami.
  • image-15qemsg 2. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut.
    Pierogi podajemy z dowolnym sosem, barszczem lub zjadamy same. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Pieczarki Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować