Pieczone pierożki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Mięso przesmażyć na 1 łyżce oleju,odstawić.
Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę ,paprykę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, przesmażyć.Dodać mięso, koncentrat, Doprawić do smaku. Odparować nadmiar wody. Jak farsz przestygnie, dodać ser żółty, wymieszać.
2.Ser zmielić (lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków). Dodać drożdże utarte z cukrem, jajka, olej, mleko, sól. Wymieszać. Wsypać mąkę ( 1 szklankę zostawić do wałkowania) i zagnieść gładkie ciasto.
3.Ciasto rozwałkowywać,na 2-3 mm, wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepić jak pierogi.
4.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temp.160.
Porady
Pierożków wychodzi duża ilość, więc nadmiar zamrażam. Po wyjęciu są jak swieżo upieczone.
Komentarze