Pieczone pierożki z budyniem

5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

to takie mini napoleonki:)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 300 gram mąki
    Szczypta soli
    150 gram masła
    3 żółtka
    2 płaskie łyżki gęstej kwasnej smietany 18%
    KREM:
    1 budyń waniliowy 40 gram bez cukru
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Pieczone pierożki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na mleku ugotować gęsty budyń.
    Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, dodać zimne masło i posiekać jak najdrobniej. Dodać żółtka i smietanę, połączyć rozcierając widelcem. Szybko zagniesć na plastyczne ciasto, włożyć do torebki foliowej i schłodzić. Następnie ciasto cienko rozwałkować. Większą szklanką wycinać kółka, łyżeczką nakładać budyń i lepić pierożki. Układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 30 minut. Wystudzone popudrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować