pieczone pierożki z farszem mięsnym i pieczarkami

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe pierożki, idealne na obiad, lub jako przekąska :-) Sycące i bardzo smaczne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    CIASTO:

    -250g białego sera chudego
    -8 łyżek mleka
    -7 łyżek oleju
    -1 jajko
    -1 łyżka cukru
    -1 łyżeczka, płaska soli
    -40 dag mąki , i trochę do podsypywania
    -3 dag świeżych drożdży

    + 1 jajko do smarowania pierożków
    -troszkę bazylii do posypywania pierożków


    FARSZ

    -0,5 kg mięsa (może być szynka wieprzowa, karkówka, łopatka)
    -2 małe cebule
    -3 ząbki czosnku
    -troszkę wegety, pieprzu do smaku
    -2 łyżki koncentratu pomidorowego
    -250 g pieczarek

    -łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone pierożki z farszem mięsnym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. CIASTO

    Ser biały wraz z mlekiem i olejem ucieramy na gładką masę.
    Następnie dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły.

  • ciasto 2. Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne.

    Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy w CIEPŁE miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  • farsz 3. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
    Mięso studzimy i mielimy wraz z cebulką i czosnkiem.
    Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle.

    Dodajemy do mięsa.
    Całość doprawiamy wedle uznania, ja używałam pieprzu i wegety, można dodać inne przyprawy.
    Dodajemy też 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wyrabiamy ręką.
    I farsz gotowy, warto spróbować troszkę czy nam smakuje, i ewentualnie doprawić.
  • , 4. Gdy ciasto urośnie, przerabiamy je, i odrywamy kawałek, wałkujemy dość cienko, i kroimy na kwadraty, jeśli chcecie pierożki trójkątne, lub na koła, jeśli pół okrągłe.

    Na środek dajemy trochę farszu i składamy na pół, brzegi sklejamy dokładnie, i mozemy zrobić widelcem wzorek-fajnie wygląda.
  • pierożki 5. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
    Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i lekko posypujemy bazylią,
  • upieczone pierożki 6. Pierożki pieczemy w temperaturze 170 stopni na złoty kolor, około 10-12 minut.

    I gotowe. Pierożki są pyszne, mięciutkie ;-)

Porady

Pierożki możemy zrobić z dowolnym nadzieniem, z samymi pieczarkami, z samym mięskiem, bardzo polecam farsz z szynki i sera, i podawane z ketchupem :-) Idealne dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować