Pieczone pierożki z farszem mięsnym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Ser biały wraz z mlekiem i olejem ucieramy na gładką masę.
Następnie dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły.
2.Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne.
Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy w CIEPŁE miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
3.Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Mięso studzimy i mielimy wraz z cebulką i czosnkiem.
Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle.
Dodajemy do mięsa.
Całość doprawiamy wedle uznania, ja używałam pieprzu i wegety, można dodać inne przyprawy.
Dodajemy też 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wyrabiamy ręką.
I farsz gotowy, warto spróbować troszkę czy nam smakuje, i ewentualnie doprawić.
4.Gdy ciasto urośnie, przerabiamy je, i odrywamy kawałek, wałkujemy dość cienko, i kroimy na kwadraty, jeśli chcecie pierożki trójkątne, lub na koła, jeśli pół okrągłe.
Na środek dajemy trochę farszu i składamy na pół, brzegi sklejamy dokładnie, i mozemy zrobić widelcem wzorek-fajnie wygląda.
5.Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i lekko posypujemy bazylią,
6.Pierożki pieczemy w temperaturze 170 stopni na złoty kolor, około 10-12 minut.
I gotowe. Pierożki są pyszne, mięciutkie ;-)
Porady
Pierożki możemy zrobić z dowolnym nadzieniem, z samymi pieczarkami, z samym mięskiem, bardzo polecam farsz z szynki i sera, i podawane z ketchupem :-) Idealne dla dzieci.
Komentarze