Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na pierożki
    1kg mąki pszennej
    1/2 paczki drożdży
    5 łyżek oleju
    1szkl ciepłej wody
    1łyżeczka cukru
    1łyżeczka soli

    Farsz
    1kg kapusty kiszonej
    1/2kg pieczarek
    sól pieprz

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną z pieczarkami ugotować. Wodę odcedzić. Pieczarki drobno pokroić. Farsz doprawić solą i pieprzem

    Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, solą i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Zaczyn wymieszać z mąką i olejem. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto musi być sprężyste. Podzielić ciasto na dwie części. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15min. Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka. Na środku umieszczać farsz i lepić pierogi. Układać na blaszce wysmarowanej oliwa i posypaną bułką tartą. Piec 20 min temp 200C.
    Doskonały dodatek do czerwonego barszczu.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy