Pieczone pierożki z sosem beszamelowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

To danie to fajna zamiana tradycyjnych pierogów z grzybami, które najpierw gotujemy potem obsmażamy ,na pierożki pieczone, których chrupkie ciastko z połączeniu z sosem beszamelowym jest obłędne:)

  • 60 min

Składniki:

  • Potrzebne nam będą:

    Ciasto:

    200 g pszennej maki
    120 g masła
    2 żółtka
    1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    Farsz:

    100 g grzybów
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone pierożki z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na desce łączymy wszystkie składniki ciasta, zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Na patelni topimy masło, szklimy cebulkę, dodajemy posiekane grzyby i smażymy kilka minut , doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka np. kieliszkiem do wina. Na każde kółko kładziemy odrobinę farszu i dokładnie zlepiamy. Pieczemy w piekarniku , aż pierogi się zezłocą. Ja piekę w 180 stopniach ok 20 minut

Porady

Sos beszamelowy to odpowiednia ilość masła, maki, śmietany bądź mleka i oczywiście soli i pieprzu. Czasem można dodać jajko bądź gałkę muszkatołową. Nie podaję idealnych miarek produktów na ten sos ponieważ jest to taki dodatek, który każdy sam powinien sobie dobierać pod względem gęstości. Ja uwielbiam gęsty a wiem, że nie każdemu pasuje:) Gdy dbamy o linie polecam zastąpienie sosu pitnym czerwonym barszczem!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować