Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

4.51 (162 ocen)

  • 3 godz.

Tak przygotowane pomidory są niezwykle aromatyczne. Można ich używać do zup i sosów, świetnie smakują z makaronem i na kanapce. Są tak pyszne, że trudno przestać je jeść.

  • 3 godz.

Składniki:

  • pomidory odmiany Lima - 1,5 kg
    oliwa - 1 szk.
    czosnek - 10 ząbków
    bazylia suszona – 2 łyżeczki
    tymianek - 1 łyżeczka
    oregano – 1 łyżeczka
    skórka otarta z cytryny - 2 łyżki
    sok z cytryny - 6 łyżek
    pieprz kajeński - ½ łyżeczki
    sól – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pieczone pomidory w ziołowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pomidory w ziołowej zalewie 1. Umyte, osuszone pomidory przekrój na pół i posyp solą i pieprzem. Układaj w wysmarowanych oliwą formach żaroodpornych skórką do góry.
  • Pieczone pomidory w ziołowej zalewie 2. Oliwę wymieszaj z pozostałymi przyprawami, sokiem i skórką z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą mieszanką zalej pomidory i wstaw do nagrzanego do 120°C piekarnika i piecz 2-2,5 godziny w zależności od wielkości pomidorów.
  • Pieczone pomidory w ziołowej zalewie 3. Po tym czasie formy z pomidorami wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie delikatnie zdejmij z pomidorów skórki. Połówki pomidorów układaj w wyparzonych i osuszonych słoikach. Zalej ziołowo-pomidorową oliwą pozostałą z pieczenia.

Porady

Pomidory tak przygotowane są gotowe do bezpośredniego spożycia, można je przechowywać kilka dni w lodówce. Można też pasteryzować w słoikach 5 minut i wtedy znacznie dłużej przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Pomidory w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować