Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem w sosie - jednogarnkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczne i aromatyczne mięsko z kurczaka, którego przygotowanie nie sprawi żadnego problemu. Idealne na obiad, a także jako ciepła kolacja! Polecam

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg podudzi z kurczaka
    300g ryżu
    2 cebule

    Marynata:
    2 ząbki czosnku
    Słodka papryka
    Sól, pieprz
    3 łyżki oleju rzepakowego

    Sos ketchupowy:
    8 łyżek ketchupu
    50g masła
    1 łyżka Vegety
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 ząbek czosnku

Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem w sosie - jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia umyć, oczyścić i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć marynatą i włożyć do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż, zalać go 3 szklankami zimnej wody. Ułożyć pokrojoną cebulę i zamarynowane podudzia. Całość zalać sosem ketchupowym. Naczynie przykryć folią aluminiową, zostawiając niewielki otwór i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 60 – 70 minut, aż mięso i ryż będą miękkie.
  • 2. Marynata: Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami.
  • 3. Sos ketchupowy: Czosnek przecisnąć przez praskę. Masło stopić, dodać pozostałe składniki, dokładnie je wymieszać.

Komentarze

Podobne przepisy