Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem w sosie - jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia umyć, oczyścić i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć marynatą i włożyć do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż, zalać go 3 szklankami zimnej wody. Ułożyć pokrojoną cebulę i zamarynowane podudzia. Całość zalać sosem ketchupowym. Naczynie przykryć folią aluminiową, zostawiając niewielki otwór i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 60 – 70 minut, aż mięso i ryż będą miękkie.
2.Marynata: Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami.
3.Sos ketchupowy: Czosnek przecisnąć przez praskę. Masło stopić, dodać pozostałe składniki, dokładnie je wymieszać.
Komentarze