4 polędwiczki z kurczaka- 165 g
¼ dyni- 70 g ( waga po obraniu i wyjęciu pestek)
½ cukinii- 90 g
½ białej papryki
2 łyżeczki ketchupu łagodnego
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
½ łyżeczki suszonej szałwii
Pieczone polędwiczki drobiowe z dynią i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki przełożyć sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka i szałwię. Włożyć do przypraw umyte i osuszone polędwiczki i dokładnie wymieszać, odłożyć na 2-3 minuty.
2.Dynię pokroić w średniej wielkości kostkę. Cukinię w pół plasterki a paprykę w paseczki. Przełożyć wszystko do miski, delikatnie doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
3.Dodać ketchup i ponownie wymieszać.
4.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć zamarynowane warzywa, na wierzchu ułożyć mięso i odłożyć na 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 30-35 minut. Smacznego!
Komentarze