Pieczone placki z młodych ziemniaczków

2 (1 ocen)

  • 30 min

Smakują trochę inaczej niż te smażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako danie główne, kwaśną śmietaną i czymkolwiek co wam przyjdzie do głowy.

  • 30 min

Składniki:

  • (dla 2 osób):
    8-10 młodych ziemniaczków
    1 jajko
    1 płaska łyżka mąki
    2 łyżki mleka
    2 szalotki (lub pół cebuli)
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszu natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smarowania
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Pieczone placki z młodych ziemniaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. To samo robimy z cebulą i czosnkiem. Wszystkie składniki (poza olejem) wrzucamy do blendera. Miksujemy na w miarę gładką masę. Jeżeli nie mamy blendera, cebulę, czosnek i ziemniaki ucieramy na tarce i dokładnie mieszamy z resztą składników. Przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy (ja pomagałam sobie łyżką, mocno dociskając).
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia i smarujemy go dokładnie pędzelkiem. Z masy tworzymy "kulki", układamy na papierze i zgniatamy formując placuszki (6 placuszków). Przy pomocy pędzelka smarujemy je z wierzchu odrobiną oleju. Pieczemy 20 -25 minut. Smacznego! :)

Porady

Placki z piekarnika trzeba zjeść od razu po przygotowaniu, niestety gdy wystygną robią się twarde jak kamień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować