Pieczone pulpeciki łososiowo - amarantusowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Propozycja na bardzo lekkie i delikatne pulpeciki z łososia oraz ekspandowanego amarantusa, które mogą być zdrową przekąską energetyczną lub być serwowane jako danie główne z rozmaitymi dodatkami. Konsystencja pulpecików przypomina delikatne i mięciutkie bułeczki. Danie w 100% bezglutenowe.

  • 25 min

Składniki:

  • - filet z łososia (około 250 g)
    - 10 łyżek amarantusa ekspandowanego
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka suszonego koperku
    - sok z cytryny (około 1,5 łyżki)
    - sól i pierz
    - oliwa z oliwek

Pieczone pulpeciki łososiowo - amarantusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Filet z łososia mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy w rozdrabniaczu. Zmieloną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy amarantus, 1 jajko oraz przyprawy: koperek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 2 2. Z powstałego farszu formujemy małe pulpeciki, wcześniej smarując dłonie oliwą z oliwek.
  • 3 3. Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
  • 4 4. Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z delikatnym sosem czosnkowym lub szpinakiem na ciepło.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy