Pieczone Samosy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jestem wielką fanką wegańskiej strony kuchni indyjskiej. Stąd przepis na samosy- nie samosy, czyli pierożki indyjskie, które w przepisach pojawiają się najczęściej z białej mąki i smażone w głębokim tłuszczu. Tu będzie nieco inaczej

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    0.5 szklanki mąki żytniej
    1 szklanka wody
    Sól - 1 łyżeczka
    oregano - 1 łyżeczka


    Farsz:
    Ziemniaki – ok. 6 sztuk
    Pietruszka – 2 sztuki
    Marchew – 2 sztuki
    Groszek zielony – pół szklanki
    Cebula – 1 sztuka
    Natka pietruszki
    Czosnek – 2 ząbki
    Kminek – 1 łyżeczka
    Imbir – pół łyżeczki
    Gałka muszkatołowa - szczypta
    Cynamon – do smaku
    Kolendra – 1 łyżeczka (suszonych rozgniecionych nasion)
    Sól
    Gotowa mieszanka Garam masala (opcjonalnie)
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone samosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy w misce na gładką jednolitą masę – około 10 minut. Gotowe ciasto oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
  • 2. Warzywa na farsz kroimy w kostkę. W garnku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy się delikatnie zeszkli dodajemy marchewki, pietruszki, dolewamy wodę, solimy i dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki i groszek. Gdy warzywa będą gotowe dodajemy natkę oraz przyprawy i odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia posmarowanym niewielką ilością oleju.
  • 4. Ciasto wałkujemy i dzielimy na kwadraty, nakładamy farsz i układamy na blasze. Pierożki kropimy niewielką ilością oleju. Pieczemy w centralnej części piekarnika (bez termoobiegu) około 15 minut (ja zawsze kontroluję stan spieczenia w trakcie pieczenia ). Najlepiej smakują z sosem z soczewicy / ostrym sosem pomidorowym lub z tym, co po prostu lubicie.

Porady

W zależności od wariacji i tego co mam w lodówce, dodaję też do farszu: kalafior, seler korzeniowy, brokuł. Najważniejsza jest inwencja twórcza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Orientalna Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować