Batat, czyli ziemniak z Ameryki Południowej na stałe zagościł w moim jadłospisie. Jego słodki smak w połączeniu z pieczonymi skrzydełkami tworzy idealne danie dla całej rodziny.
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
- skrzydełka z kurczaka: 3 sztuki
- batat: 0.5 sztuki
- mieszanka sałat: 0.33 opakowania
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- sos sojowy ciemny: 1 łyżeczka
- kurkuma: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
Pieczone skrzydełka z babatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka dzielimy na mniejsze części, wstawiamy do marynaty na godzinę. Wrzucamy mięso na rozgrzaną oliwę i smażymy kilka minut. Zmniejszamy ogień, dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok 40 minut.
2.W tym czasie obieramy batata ze skorki i kroimy go na plastry grubości ok. 1cm. Wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy, aż będzie miękki.
3.Podajemy razem z mieszanką sałat, całość polewając wywarem spod skrzydełek.
4.Więcej zdjęć i przepisów znajdziecie na blogu Smaczny Kąsek.com: http://www.smacznykasek.com/?p=581
Komentarze