Odchudzona wersja ulubionego dania większości samców. ;)
3 godz. 40 min
Składniki:
4 golonki indycze
1 kg ziemniaków
1 biała cebula
1 czerwona cebula
6 ząbków czosnku
1/4 szklanki oleju
250 ml piwa ze śliwkami
2 łyżki miodu
dwie łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
dwie łyżeczki soli
po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
Pieczonka golonka indycza z piwem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy umyte golonki. W osobnym naczyniu robimy solankę - do półtora litra wody wsypujemy półtorej łyżeczki soli, dodajemy ziarenka ziela angielskiego i zalewamy mięso.
Odstawiamy na dwie godziny.
Następnie wyciągamy golonki, osuszamy, doprawiamy pieprzem, słodką oraz ostrą papryką i obsmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Obsmażone mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki, razem z ząbkami czosnku i pokrojoną cebulą układamy pomiędzy mięsem. Dolewamy piwo śliwkowe, posypujemy majerankiem, odrobiną soli i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie z góry i dołu, bez termoobiegu). Następnie obracamy golonki na drugą stronę, smarujemy miodem i pieczemy jeszcze trzydzieści minut (tylko góra, z termoobiegiem).
Komentarze