Pieczonka golonka indycza z piwem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Odchudzona wersja ulubionego dania większości samców. ;)

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 golonki indycze
    1 kg ziemniaków
    1 biała cebula
    1 czerwona cebula
    6 ząbków czosnku
    1/4 szklanki oleju
    250 ml piwa ze śliwkami
    2 łyżki miodu
    dwie łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    dwie łyżeczki soli
    po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka Piwa

Pieczonka golonka indycza z piwem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy umyte golonki. W osobnym naczyniu robimy solankę - do półtora litra wody wsypujemy półtorej łyżeczki soli, dodajemy ziarenka ziela angielskiego i zalewamy mięso.
    Odstawiamy na dwie godziny.

    Następnie wyciągamy golonki, osuszamy, doprawiamy pieprzem, słodką oraz ostrą papryką i obsmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

    Obsmażone mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki, razem z ząbkami czosnku i pokrojoną cebulą układamy pomiędzy mięsem. Dolewamy piwo śliwkowe, posypujemy majerankiem, odrobiną soli i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie z góry i dołu, bez termoobiegu). Następnie obracamy golonki na drugą stronę, smarujemy miodem i pieczemy jeszcze trzydzieści minut (tylko góra, z termoobiegiem).

    Podajemy z ulubioną sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Golonki Mięso Piwo Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować