Pieczonka z łopatki z sosem chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Polecam ten przepis wszystkim tym, którzy są stęsknieni za smakiem tradycyjnej pieczonki robionej latem nad ogniskiem:) Danie podaję na obiad, smakuje wyśmienicie:)

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • 1. ok. 80 dag łopatki ( w całości)
    Marynata do mięsa:
    1. 1 łyżeczka rozmarynu
    2.1 łyżeczka cząbru
    3. 4 ząbki czosnku
    4. 3 łyżki oleju
    5.papryka ostra, papryka słodka do smaku
    6. 1 łyżeczka majeranku
    Sos chrzanowy:
    1, 50 dag masła
    2. 1 płaska łyżka mąki
    3. 1/2 szklanki mleka
    4. 2- 3 łyżki chrzanu
    5. sól, pieprz do smaku
    Ponadto: papryka czerwona, cebula, 4 ziemniaki, 1 burak, kminek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczonka z łopatki z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MARYNATA :Marynujemy mięso, ziemniaki i buraczki ( pokrojone w plasterki) wykorzystując podane składniki. Wkładamy je do lodówki na 3 h, pamiętając, by ziemniaki i buraczki znalazły się na spodzie naczynia a mięso na wierzchu.
  • Pieczonka przed włożeniem jej do piekarnika 2. Wyjmujemy z lodówki mięso. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę a cebulę w piórka. Obkładamy nimi mięso. Całość obsypujemy kminkiem.
    Naczynie wkładamy do rozgrzanego do temp 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 1h 30 min.
  • Przygotowanie sosu chrzanowego 3. Przygotowanie sosu: Masło rozpuszczamy w garnku. Następnie dodajemy mąkę, dolewamy mleka. Przyprawiamy. Na końcu dodajemy chrzan.

Porady

Polecam pokroić buraczki w dużo cieńsze plasterki w stosunku do ziemniaków, gdyż wtedy skrócimy czas pieczenia. Polecam pokroić cebulę w piórka. Osoby nie lubiące dużych kawałków cebuli mogą pokroić ją w kosteczkę. Do sosu warto dodać świeżo starty chrzan, który daje o wiele intensywniejszy smak i aromat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować