Pieczonki, prażonki

4.49 (190 ocen)

  • 60 min

Pieczonki lub prażonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Powinno się je robić na żarze ogniska w żeliwnym kociołku, lecz zrobione w domu wg odpowiedniego przepisu wychodzą równie pyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • kilka ziemniaków
    2 marchewki
    2 buraki
    duża cebula
    0,5 kg kiełbasy
    2 łyżki smalcu lub margaryny lub masła
    sól i pieprz
    ja nie dałam ale można dodać 30 dag boczku najlepej tłustego
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczonki, prażonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchew w plasterki lub półplasterki, buraki na plastry, cebulę w piórka i kiełbasę w plasterki. Wszystko układamy warstwami w garnku: ziemniaki, sól i pieprz, marchew, buraki, kiełbaskę, cebulę i od nowa ziemniaki itd. Dobrze, żeby na górze były ziemniaki a na ziemniakach tłuszcz i boczek. Garnek powinien być pełen. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i dociskamy pokrywką (folia musi być założona dokładnie aby para nie uciekała z garnka podczas gotowania). Ziemniaki stawiamy na średni palnik i pieczemy około 10 minut na dużym ogniu, potem zmniejszamy go i dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i ostrożnie zdejmujemy folię. Mieszamy wszystko i zajadamy! Smacznego!

Porady

W oryginalnej wersji nie ma buraków a jest kapusta, ja jednak wolę wersję z buraczkiem, choć wersja z kapustą jest równie smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować