Pieczony twarożek z miodem i orzechami na pierniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mikserze rozkruszyć pierniki, następnie dodać cukier, miękkie masło oraz żółtko. Całość miksować, aż do uzyskania konsystencji ciasta. W razie konieczności blachę wyłożyć pergaminem.
2.Krążek, tzw. wykrojnik, równomiernie wypełnić ciastem, aby powstał równy i płaski spód grubości ok. 1/2 cm. Do nagrzanego piekarnika włożyć pierniki i piec ok. 10 minut do zrumienienia.
3.Gruszki starannie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół. W misce rozgnieść orzechy włoskie z migdałami, dodać miód i masło i wszystko razem dokładnie wymieszać, aż powstanie kleista i zwarta masa.
4.Tak przygotowaną masę orzechową nałożyć na wierzch sera. Twarożek z orzechami piec w temperaturze 140 °C, aż do zrumienienia skórki bakalii.
Uwaga: twaróg powinien być bardzo ciepły, a orzechy chrupiące.
5.W dwóch rondelkach przygotować syrop z białego i osobno z czerwonego wina: wsypać cukier, dodać szczyptę cynamonu, po kawałku cytryny i wlać wino. Całość zagotować.
6.Do tak przygotowanego syropu z białego i czerwonego wina wkładamy gruszki. Uwaga: dwie połówki gotować w białym winie, a dwie w czerwonym. Gotować, aż będą miękkie.
7.Owoce wyjąć, a syrop gotować, aż odparuje do połowy objętości (posłuży do sporządzenia zabayone). Przygotować dwa rondelki do kąpieli wodnej. Do większego rondelka wlać wodę i zagotować.
8.Do mniejszego rondelka wbić żółtka i dodać cukier. Ubijać na parze do zbielenia żółtek, następnie dodać zredukowany syrop z gotowanych gruszek i całość ubijać do puszystej konsystencji.
9.Na talerzu ułożyć spód piernikowy. Na ciastku ostrożnie, najlepiej za pomocą szerokiego noża, położyć upieczony i gorący twarożek. Całość delikatnie przekroić na 2 porcje.
10.Gruszki złożyć z połówek w całość i położyć obok sera. Można też pokroić owoce w cząstki i ułożyć wokół pieczonego twarogu. Pomiędzy gruszkami łyżką nałożyć zabayone i skropić octem balsamicznym.
Komentarze