Pieczony twarożek z miodem i orzechami na pierniku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Wykwintny deser na przykład na Święta

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pierniczki (kruche ciasteczka): 100 gramów
    - masło (miękkie): 30 gramów
    - cukier: 1 łyżka

    - twarożek (z mleka krowiego (może być włoska ricotta)): 200 gramów
    - miód lipowy: 1 łyżka
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - płatki migdałowe: 1 łyżeczka
    - masło: 1 łyżeczka

    - gruszki: 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - białe wino: 100 mililitrów
    - czerwone wino: 100 mililitrów
    - cynamon: 1 szczypta
    - cytryna: 0.5 sztuki

    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - ocet balsamiczny (starzony): 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pieczony twarożek z miodem i orzechami na pierniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok1 1. W mikserze rozkruszyć pierniki, następnie dodać cukier, miękkie masło oraz żółtko. Całość miksować, aż do uzyskania konsystencji ciasta. W razie konieczności blachę wyłożyć pergaminem.
  • krok2 2. Krążek, tzw. wykrojnik, równomiernie wypełnić ciastem, aby powstał równy i płaski spód grubości ok. 1/2 cm. Do nagrzanego piekarnika włożyć pierniki i piec ok. 10 minut do zrumienienia.
  • krok3 3. Gruszki starannie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół. W misce rozgnieść orzechy włoskie z migdałami, dodać miód i masło i wszystko razem dokładnie wymieszać, aż powstanie kleista i zwarta masa.
  • krok4 4. Tak przygotowaną masę orzechową nałożyć na wierzch sera. Twarożek z orzechami piec w temperaturze 140 °C, aż do zrumienienia skórki bakalii.
    Uwaga: twaróg powinien być bardzo ciepły, a orzechy chrupiące.
  • krok5 5. W dwóch rondelkach przygotować syrop z białego i osobno z czerwonego wina: wsypać cukier, dodać szczyptę cynamonu, po kawałku cytryny i wlać wino. Całość zagotować.
  • krok6 6. Do tak przygotowanego syropu z białego i czerwonego wina wkładamy gruszki. Uwaga: dwie połówki gotować w białym winie, a dwie w czerwonym. Gotować, aż będą miękkie.
  • krok7 7. Owoce wyjąć, a syrop gotować, aż odparuje do połowy objętości (posłuży do sporządzenia zabayone). Przygotować dwa rondelki do kąpieli wodnej. Do większego rondelka wlać wodę i zagotować.
  • krok8 8. Do mniejszego rondelka wbić żółtka i dodać cukier. Ubijać na parze do zbielenia żółtek, następnie dodać zredukowany syrop z gotowanych gruszek i całość ubijać do puszystej konsystencji.
  • krok9 9. Na talerzu ułożyć spód piernikowy. Na ciastku ostrożnie, najlepiej za pomocą szerokiego noża, położyć upieczony i gorący twarożek. Całość delikatnie przekroić na 2 porcje.
  • krok10 10. Gruszki złożyć z połówek w całość i położyć obok sera. Można też pokroić owoce w cząstki i ułożyć wokół pieczonego twarogu. Pomiędzy gruszkami łyżką nałożyć zabayone i skropić octem balsamicznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować