PIECZONY BAKŁAŻAN Z CUKINIĄ NA SERKU RICOTTA

0 (0 ocen)

  • 45 min

Najlepiej smakują podane na gorąco, ser niesamowicie podkreśla ich nieziemski smak a pieczony czosnek dodaje lekkiej słodyczy.

  • 45 min

Składniki:

  • -1 bakłażan
    -2 cukinie
    -6-8 ząbków czosnku
    -250g serka ricotta
    -3-4 łyżki dobrej oliwy
    -1/2łyżki suszonego tymianku
    -1/2 łyżki suszonego oregano
    -1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    -1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    -1 łyżka czarnuszki
    -sól morska
    -pieprz czarny (świeżo mielony)

Pieczony bakłażan z cukinią na serku ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie i bakłażana kroimy w półplasterki. Tymianek, oregano i czosnek łączymy z oliwą i dobrze mieszamy z warzywami. Ząbków czosnku nie obieramy. Serek ricotta łączymy z czarnuszką, bazylią i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy warzywa, doprawiamy pieprzem. Pieczemy ok.20-30 min., w temp.200st. Upieczone warzywa solimy i układamy na porcji sera. Delikatnie skrapiamy oliwą.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy