Pieczony bakłażan z ziołami i cebulą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak podany bakłażan każdemu posmakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • duży bakłażan
    3 cebule

    2 łyżki ziół prowansalskich
    1/2 szkl startego żółtego sera gouda
    sezam do posypania
    pieprz czarny młotkowany z kolendrą
    sól

    olej do smażenia i wysmarowania naczynia

Pieczony bakłażan z ziołami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony bakłażan z ziołami i cebulą 1. Bakłażan umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż ( można obrać ze skórki , ale ja tak nie robię ) . Ponacinać miąższ w kratkę i posolić ( rozchylając powstałe cząstki ). Posypać ziołami.
    Cebulę obrać i pokroić w grube krążki. Zeszklić cebulę na oleju.
    Przełożyć na bakłażana. Posmarować olejem z patelni.
    Posypać solą , pieprzem i ziołami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i wstawić do piekarnika 180 stopni na 40 min.
    Po tym czasie wyjąć i posypać żółtym serem i sezamem. Wstawić jeszcze do piekarnika na ok 10 min.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy