Pieczony królik z młodymi ziemniakami i marchewką

4.5 (143 ocen)

  • 4 godz.

Dziś zapraszam na bardzo zdrowy i smaczny obiad. Pieczony królik z młodymi ziemniakami i marchewką to dnie, które spokojnie można podawać dzieciom. Królicze mięso jest bardzo delikatne, chude i zdrowe. Nie wywołuje alergii! Oczywiście danie zachwyci smakiem nie tylko najmłodszych – polecam.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 sprawiona tuszka królika
    ◦1 pęczek młodych marchewek
    ◦500 g młodych ziemniaków
    ◦kilka gałązek świeżego tymianku
    ◦5 łyżek oliwy
    ◦2-3 ząbki czosnku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦100 ml słodkiej śmietanki kremowej
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Pieczony królik z młodymi ziemniakami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy oliwę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i świeży tymianek. Marynatę doprawiamy solą i pieprzem.

    Tuszkę królika myjemy, oczyszczamy i porcjujemy. Mięso nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty na ok. 1-2 godziny (można na całą noc).

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Królika wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do mięsa dodajemy umyte młode ziemniaki (można je wcześniej obrać), które należy posolić. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie do mięsa i ziemniaków dodajemy całe, młode marchewki. Pieczemy ok. 45 minut. Podlewając mięso wytworzonym sosem. Upieczonego królika wraz z warzywami przekładamy na półmisek. Powstały podczas pieczenia sos przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietankę. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Przed podaniem polewamy królika i warzywa sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować